A növényeknek olykor nem elég a kellő mennyiségű napfény és a rendszeres öntözés, néha kell egy kis plusz támogatás is. A nyári hónapokban a tápanyagok pótlására különösen szükség van, ami legkönnyebben tápoldatok segítségével oldható meg. A mostani cikkünkben megnézzük, hogy miért, mikor és hogyan érdemes tápoldatozni - ennek a tudásnak a hatalmában pedig a következő tápoldatvásárlás már gyerekjáték lesz!
A növényeknek a megfelelő fejlődéshez különböző tápanyagokra van szükségük, csak így képesek virágot és termést hozni. Minden növény a talajból a víz segítségével veszi fel a szervetlen anyagokat (az ásványi tápanyagokat), majd fotoszintézis segítségével hasznosítja azokat. Tehát a növény csak oldott formában képes a hasznos tápanyagokat felszívni, pontosan emiatt tudnak a tápoldatok szinte azonnali segítséget nyújtani a növények számára.
A növények fejlődésére a legnagyobb hatással a makroelemek vannak: ezek olyan ásványi anyagok, amelyekre a növényeknek nagy mennyiségben van szükségük. Ha ezekhez a tápanyagokhoz nem jutnak hozzá a növények, akkor akár el is pusztulhatnak.
A makroelemek a következők:
A mikroelemek nyomelemek, amelyek elengedhetetlenek a növények különböző életfolyamatainak támogatásához. Ezek gyakorlatilag olyan kiegészítő tápanyagok, amelyekre a növényeknek szükségük van, ám sokkal kevesebb is elég belőlük, mint a makroelemekből.
A mikroelemek a következők:
A tápoldatokat leginkább azok a növények igénylik, amelyek zárt edényekben (pl. virágcserép, balkonláda, kőedény) vannak, mivel könnyen kimeríthetik a földben található tápanyagokat. A tápoldatok segítségével viszont gond nélkül biztosíthatjuk a szükséges tápanyag-utánpótlást. A kertben lévő növények esetében kevésbé fontos a tápoldatozás, hiszen a talajból folyamatosan tudják pótolni a számukra hasznos tápanyagokat.
A tápoldatozás a különböző fejlődési szakaszokban eltérő mértékű és típusú, hiszen mindig más és más tápanyagot igényelnek a növények. A növekedési vagy vegetatív szakaszban, amikor a szár és a lombtömeg fejlődik, sok nitrogénre van szükségük. A generatív fázisban, amikor a virágot és a termést hozzák, akkor több foszfort és káliumot igényelnek. A virágzást a foszfor, a jó minőségi termést pedig a kálium segíti.
Épp ezért a tápoldatok használata előtt mindig meg kell figyelni, hogy éppen milyen fejlődési szakaszban van a növény. A különféle tápoldatok csomagolásán a vegyjelek segítségével rendre feltüntetik a mikro- és makroelemek arányát. Az “NPK” betűjel melletti érték a nitrogén, a foszfor és a kálium arányát jelöli.
A tápoldatok kiválasztásánál a legfontosabb az, hogy mindig az adott növény fajtáját és igényeit vegyük figyelembe.
Az általános tápoldatok univerzális megoldást nyújtanak a virágok, a levéldísznövények, illetve a zöldségek számára. Ezeket akkor érdemes választani, amikor a növényen nem jelentkeznek kifejezett hiánytünetek, mindössze folyamatosan szeretnénk támogatni a növekedését és a tápanyag-utánpótlását.
Léteznek specifikus tápoldatok, amelyek kimondottan egy-egy növényhez ajánlottak, így például a gyógynövényeknek, az örökzöldeknek, a különféle virágoknak (pl. leander, muskátli), a zöldségeknek és a szobanövényeknek specifikusan, az igényüknek megfelelően vásárolhatunk tápoldatot.
A bio tápoldatok csak és kizárólag természetes alapanyagokból készülnek, így nem tartalmaznak semmilyen vegyszert vagy vegyszermaradványt. A bio készítmények kifejezetten ajánlottak palánták, zöldségek és gyümölcsök tápoldatozásához, ugyanis így a növények biztosan nem szívnak fel semmilyen káros vegyi anyagot.
A szobanövények kapcsán az alábbi tápanyagigényeket érdemes ismerni, ezek alapján könnyebben választhatunk tápoldatot is.
A zöldségpalántákat (pl. paradicsom, paprika, cukkini, saláta) kifejezetten érdemes tápoldatozni, hogy minél több tápanyaghoz jussanak a növekedési szakaszban. A palánták a gyökeresedés során a magas foszfortartalmú, a lombképződésnél (a zöldtömeg növelésekor) pedig a magas nitrogéntartalmú tápoldatokat igénylik. Az általános tápoldatok mellett az egyes zöldségfajtáknak megfelelő tápoldatokat is találhatunk.
A növényeknek a tápoldat felhasználásához elegendő fényre van szükségük, ezért a téli, szürke hónapokban elhagyhatjuk vagy minimálisra csökkenthetjük a tápoldatozást. Ezzel szemben a nyári időszakban rendszeresen kell tápoldatozni a virágföldbe ültetett növényeket, mivel nagyon sok tápanyagot igényelnek.
A tápoldatozásra vonatkozóan létezik egy könnyen észben tartható szabály: ha nő a fénymennyiség, akkor nő a tápoldatok mennyisége is, ha viszont csökken a fény, akkor a tápoldatozás is csökken. Ennek megfelelően a következőképpen javasolt tápoldatozni az év során:
Általában 0,5-1%-os töménységben kell tápoldatozni a növényeket, de ez minden növénynél és tápnál eltérő lehet, ezért a tápoldat dobozán lévő utasításokat mindig be kell tartani. A tápoldat mennyiségére azért is kell nagyon ügyelni, mert ha túl sokat használunk, akkor akár árthatunk is a növénynek. Például a föld pH értéke rossz irányba változhat, de a növény akár el is pusztulhat. A tápoldatot a legegyszerűbb az öntözővízben hígítani a használati utasításnak megfelelően. Ezután pedig egyszerűen csak meg kell öntözni a növényt a tápoldatos vízzel.
A növények a színükkel mindig jelzik számunkra a hogylétüket, így a hiánytünetek alapján könnyen megállapíthatjuk, hogy mikor és milyen típusú tápanyagra van szükségük.
A tápoldatok esetében általánosságban igaz, hogy amennyiben a különböző hatóanyagok együttesen meghaladják 15-20%-ot, akkor már hatékony tápoldatról beszélünk. A hatóanyag-tartalom mellett fontos, hogy a tápoldat klorid-mentes, alacsony sótartalmú, illetve semleges kémhatású, azaz a pH értéke 6-7 körül legyen.
A növények termesztése és ápolása során a legfontosabb, hogy odafigyeljünk az általuk adott jelekre. A növény azonnal jelzi, ha boldog vagy valami gondja van, így a tünetek alapján könnyen korrigálhatjuk a problémát is.