A nyár a kerti grill ideje. Ha megérkezik a jó idő, a grillsütő is előkerül. Amennyiben Ön még nem rendelkezik a szükséges felszereléssel, érdemes elgondolkodni egy kerti sütögető beszerzésén. A grillsütő ugyanis garancia a finom ételekre, ezzel együtt pedig a jó társaságra is. Egy körültekintően kiválasztott kerti sütő, grillező az összejöveteleket olyan élménnyé varázsolja, amelyre szívesen emlékeznek majd vissza a családtagok, barátok. Tekintse meg a Praktiker grillsütő választékát, és találja meg a márkás Landmann, Jamestown Jaxon grill termékek között az tökéletes választást még ma. Így akár már holnap emlékezetes ételekkel fogadhatja, felejthetetlen hangulattal búcsúztathatja vendégeit.
A grill kifejezés az angol grill szóból származik, amelynek jelentése rács, rostély. Tehát a grillezés/roston sütés során rostélyra/rácsra helyezzük az ételeket, amelyeket a grill vagy BBQ sütő belsejében lévő hőforrás hője süt át. Ennek a sajátosságnál fogva, és mert grillezés közben zsiradékot nemigen használunk, a gril rácson készült ételeken jellegzetes pörzsanyag keletkezik.
A grillsütő termékek többféle szempont szerint csoportosíthatók. Például anyaguk szerint léteznek acél, alumínium, öntöttvas grillsütő eszközök. Másik osztályozás alapján beszélhetünk ipari/éttermi körülmények között használt, nagy mennyiségeket rövid idő alatt előállítani képes grillsütő eszközökről. Ugyanakkor a műfaj fő szereplőit a háztartási, családi igények kielégítésére méretezett megoldások jelentik. Ezeket szokás kerti jelzővel – kerti sütögető, kerti grillező, kerti sütő, kerti grillsütő – jelölni.
Működési módjukat tekintve faszenes, gázról működő, illetve elektromos grillsütő megoldások között válogathatunk. Mindegyik típus sajátos előnyökkel rendelkezik. A faszénnel üzemelő kerti sütögető például jellegzetes füstös ízt ad az ételeknek. A gázüzemű grillsütő darabok pillanatok alatt csatasorba állíthatók és számtalan különböző sütési módot tesznek elérhetővé. Persze, ha nem szívesen kötünk kompromisszumot, a kombi grill megoldásoknak köszönhetően egyáltalán nem muszáj megalkudnunk. A kombinált grillsütő ugyanis mindkét fenti sütési módon lehetővé teszi. Az elektromos változatok otthoni erkélyen történő grillezés közben nélkülözhetetlenek – főleg azért, mert a működésükhöz csak egyetlen konnektorra van szükség.
Ha rendelkezésünkre áll a kerti grillsütőnk, alapvetően rajtunk múlik, milyen finomságokat készítünk el rajta. Mindazonáltal a steakek és a kolbászok sorolhatók a leggyakrabban grillezett húskészítmény-félék közé. Ugyanígy népszerű a bárányborda/a sertés/a marha-, a borjúszelet, a csirke/pulyka, a fasírt/a darált hús alapú csevapcsicsa. A grillezett hal legalább ilyen ízletes. A filézett lazac, fogassülő, tonhal verhetetlen választás, de ha egész halra vágyunk, a tengeri keszeg, a pisztráng is jó választás. Termesztésen, ha vega/vegán étrenden vagyunk, vagyis teljesen el akarjuk kerülni az állati eredetű termékeket, ezt is megtehetjük. Gyakorlatilag bármilyen zöldség rárakható a grillre. A pácolt burgonya éppolyan jó rácson sütve, mint a padlizsán, a paprika, a spárga, a gomba, a kukorica, a hagyma, a cukkini.
Ha nyílt lánggal dolgozik az ember, nyilvánvalóan a biztonság a legfontosabb. Mindenekelőtt tanácsos kültéren felállítani a sütőt (kivéve, ha beltéri használatra optimalizált kontakt/asztali megoldásról van szó.) Az elhelyezés közben elengedhetetlen stabil felületre helyezni a készülékeket a felborulást megelőzve. Arról is tanácsos gondoskodni, hogy a kisgyermekek biztonságos távolban legyenek a sütőtől, ha az működésben van. Nem szabad elfeledkezni a megfelelő ruházatról sem. Minden esetben erősen javasolt egyébként a használati utasítás alapos áttanulmányozása, lehetőleg az első begyújtás előtt.
A sütő mellett természetesen a megfelelő tartozékok is fontos szerepet játszanak a kerti parti sikerében. Egy hőmérő például biztosítja, hogy az étel csak akkor kerüljön le a grillről, amikor elérte a tökéletes hőmérsékletet. Ezenkívül mindig kéznél kell lennie késeknek is a húsok a köretek készre vágásához. Az ételek tárolását, páclével való bedörzsölésüket lehetővé tévő tárolók, kefék, grilltálcák is jól jöhetőnek – ahogy tisztítószerek is kelleni fognak. Persze, ha a sütögetőhely, a kerti nyársaló kialakításának elején járunk, tanácsos lehet elgondolkodni akár egy komplett grill pavilon beszerzésén is.
Szerencsére rég elmúltak azok az idők, amikor csak steak és kolbász került a grillre. A tenger gyümölcsei ma már éppúgy készülhetnek rácson, mint a zöldségek, a sajtok, a vegetáriánus alternatívák. A grillező körül természetesen a család, a barátok is összegyűlhetnek, így remek szabadidős program is kerekíthető a sütögetésből. Ha tehát a minőségi alapanyagok és a jó társaság adott, a grillsütő intézi a többit. Pillantson rá választékunkra, és akadjon bele az igaziba akár már ma!