Grilltárcsa, sütőrács, pizzavas, nyárs, grillbegyújtó versus lampion, sör, fényfűzér, zene. Önnek mi jut eszébe, ha meghallja a grillparty szót? A többségnek valószínűleg inkább a hangulatfestő utóbbi kép vizualizálódik. Nincs is ezzel semmi baj, hiszen a grillezés valóban jó móka, társas esemény. A spontaneitásnak is megvan a maga bája, mondjuk családi körben, de egy 20 fős eseményen már nem biztos, hogy jó ötlet a helyszínen faragni a nyársat, vagy a jószerencsére és a jelenlévők hozzáértésére bízni a tűz begyújtását. Jobb ötlet előre felkészülni, és megvenni a pizzavasat, a grillbegyújtót, meg a többi szükséges felszerelést. Hogy pontosan mit is? Alábbi listánkból kiválaszthatja az Önnek tetsző grill kiegészítőket vagy egyéb hiányzó dolgokat.
A megfelelő előkészítés 50% siker és a garancia arra, hogy a házigazda is élvezze az összejövetelt. Készítsünk elő minél több dolgot előre. Ami már készen van, arra később nem lesz gondunk. Készítsük el a salátákat, pácoljuk be a húst, vásároljunk italokat, állítsuk fel a grillsütőt. Ellenőrizzük, hogy a parti típusához szükséges grill eszközök (pl. pizzavas, grillrács, öntöttvas wok, grill tárcsa, nyárs stb.) rendelkezésre állnak-e, kellően tiszták-e. Rendezzük el a helyszínen az asztalokat és székeket, gondoskodjunk a jó világításról, zenéről.
Természetesen szükség van egy grillsütőre: elektromosra, gázosra vagy a hagyományos módszerrel tűz felett is grillezhetünk. A grillsütőt, tárcsa sütőt, grillrácsot – amin az étel készül - mindenképpen stabil, vízszintes helyre állítsuk a balesetek elkerülése végett.
Tudjuk, hogy minden férfi szakértő a témában, de menjünk inkább biztosra, és mindenképpen legyen a háznál grillbegyújtó kocka vagy egy grillsütő kémény, amivel jelentősen meggyorsíthatjuk a folyamatot.
Csak akkor tegyük a húst vagy más ételt a grillsütőre, amikor a parázson finom fehér hamuréteg képződött.
A hús ne legyen túl nedves vagy olajos, egy papírtörlővel itassuk le róla a felesleget, mielőtt a grillre helyezzük.
Ha pizzát sütünk, a pizzakövet helyezzük egyenesen a grillrácsra. A pizzakő felszívja a nedvességet, így tökéletesen átsült, ropogós héjú pizzákat készíthetünk mindenki ámulatára.
Húst süthetünk vaslapon vagy teflon sütőlapon is, a halsütő megkönnyíti a könnyen széthulló halhús kezelését, forgatását. Egy hamburgerprés meggyorsítja a húspogácsák elkészítését, nyárson vagy szalonnasütő vason pedig szalonna mellett finom saslikot is süthetünk.
Ne ragadjunk le a húsnál, grillezhetünk sajtot, gombát, zöldségeket, kukoricát is.
Egy grill készlet is jó szolgálatot tesz, hiszen tartalmaz grillező fogót is, ami nagyon fontos a húsok forgatásához, nem hiányozhat egyetlen kerti buliról sem.
Ha van a grillnek fedele, használjuk minél gyakrabban. Fedővel való grillezéskor a sütési idő rövidebb, így az étel gyorsabban kerülhet a tányérokra. A hőeloszlás is egyenletesebb, a húsok és a halak különösen szaftosak lesznek.
Ha befejeztük a grillezést, oltsuk el a tüzet/parazsat. Az elektromos grilleket húzzuk ki a konnektorból, a gázgrillt kapcsoljuk ki. Faszenes grillsütőt fedjük le, és a tűz kialszik. A megmaradt faszén legközelebb újra felhasználható. A többi grillnél hagyjuk leégni a tüzet, aztán oltsuk be homokkal vagy vízzel.
A grillsütő tisztítása eléggé nemszeretem házimunka. Van egy jó tippünk a zsíros grill rácsok, eszközök tisztítására. Egyszerűen tegyük a fűbe a grillrácsot és hagyjuk ott éjszakára. A harmat fellazítja a szennyeződéseket, és másnap a tisztítás szinte magától megy. Ha mégsem, egy marék homokkal, földdel takarítsuk le a szennyeződés nagyját, mossuk le slaggal és ezután már könnyebb a mosogatószeres, alapos tisztítás. A megtisztított eszközöket, berendezéseket egy grill takaróponyvával letakarva minden tisztán várakozik a következő összejövetelig.