A beépíthető főzőlapok - legyen az gáz, üvegkerámia, elektromos vagy indukciós főzőlap – divatja töretlen, kétségkívül kiszorították a szabadon álló tűzhelyeket az újonnan berendezett konyhákban. Ugyanúgy töretlen viszont a mobil főzési megoldások - úgymint hordozható indukciós főzőlap, villanyrezsó, gázrezsó – iránti kereslet is. E két irányzat nem konkurál egymással, mivel egymástól nagyon különböző helyzetekre kínál megoldást.
A beépíthető főzőlapból többféle típus is kapható. A leginkább elterjedt klasszikus gáz és elektromos főzőlap mellett a modernebb technológiát képviselik az üvegkerámia és indukciós főzőlapok.
A gáz főzőlap egy könnyen szabályozható, jól ismert megoldás. Számos előnye mellett fő hátránya, hogy gázzal működik, aminek bevezetése, engedélyeztetése eléggé bonyolult folyamat. Az új építésű ingatlanok sokszor napenergiával, hőszivattyúval, egyéb energiatakarékos rendszerekkel működnek, egy főzőlap kedvéért nem éri meg bevezetni a házba a gázt.
A klasszikus elektromos főzőlap sok energiát fogyaszt és nehezen szabályozható. Meg lehet tanulni rajta főzni, de ez igénybe vesz egy pár napot. Számos jobb megoldás létezik nála, például az üvegkerámia vagy az indukciós főzőlap, de sokan esküsznek rá, és ára is kedvező.
Az üvegkerámia főzőlap működési elve hasonló a hagyományos elektromos főzőlapéhoz vagy a villanyrezsóéhoz, annak továbbfejlesztett változata. A sima üvegkerámia felület alatt fűtőszálak helyezkednek el, amelyek felmelegednek, felhevítik a kerámia felületet, ami továbbadja a hőt a serpenyőnek. Előnyük, hogy a hagyományos elektromos főzőlaphoz, tűzhelyhez képest jóval könnyebb és pontosabb hőszabályozást nyújtanak.
Az indukciós főzőlapok az elektromostól teljesen eltérő technológia alapján, a mágnesesség elvén működnek. Fűtő tekercsek helyett erős elektromágneseket tartalmaznak, amelyek mágneses mezője felmelegíti a mágnesezhető aljú serpenyőt. Az új technológia lénye, hogy közvetlenül a serpenyőt melegíti, és nem a főzőlap felszínét, ezáltal működése sokkal hatékonyabb, energiatakarékosabb. A főzőlap csak az edény alatt meleg, ezért például a kifutott, kiömlött étel nem ég rá a felületre, egyszerűen letörölhető. A hőfokszabályozása azonnali, működése biztonságos, tisztítása is kényelmes. Ára magasabb, de energiatakarékos működése révén hosszabb távon megtérül.
Az indukciós főzőlapok egyik fő hátrányának azt szokás felróni, hogy csak mágnesezhető aljú edényekkel működnek, ezért le kell cserélni a komplett edény garnitúrát is. Ha van rá keret, beruházhatunk egy legmodernebb, feromágneses aljú edénykészletbe, de az indukciós főzőlap kiválóan működik a jó öreg zománcos fazekakkal, lábasokkal is. (Edényeinket egy mágnessel könnyen leellenőrizhetjük: ha tapad rá a mágnes, az indukciós tűzhelyen is működni fog.)
A beépíthető főzőlapok népszerűségét elsősorban esztétikus, elegáns, egyöntetű megjelenésük és a beépítésükben rejlő nagyfokú szabadság okozza, mert a tűzhelyekkel ellentétben nem szükséges a gáz- vagy villanysütőt és a főzőlapot pontosan egymás fölött elhelyezni. Könnyebben tisztíthatók a felületek, nincs rés, ahová be tudna folyni a kiömlött étel. Hátrányuk egy esetleges javítás során mutatkozik meg: ne lepődjünk meg, ha ki kell bontani a fél konyhát, hogy a szerelő hozzá férjen a meghibásodott készülékhez.
Míg a beépíthető főzőlapok és villanysütők a mindennapi használatban lévő konyhák alapvető fontosságú berendezései, addig a hordozható főzőlapok – villanyrezsó, gázrezsó, minikonyha, hordozható indukciós főzőlap – az alkalmi főzési igényeket szolgálják ki. Számos olyan területe van az életnek, amikor jó lenne, ha alkalomszerűen össze tudnánk ütni egy rántottát vagy egy levest, de a külső körülmények nem adottak egy „valódi” tűzhelyhez, vagy egyszerűen nem éri meg ilyeneket beüzemelni. Ilyenkor jönnek jól a hordozható főzőlapok. Tipikus bevetési helyük a hétvégi házak, kollégiumi szobák, albérletek, munkahelyi teakonyhák és egyéb, nem állandó tartózkodásra szolgáló életterek, de átmeneti körülmények között (pl. szerelési munkálatok) vagy egyszerűen biztonsági megoldásként is megállják a helyüket.
A gázpalackra is köthető gázrezsó vagy az elektromos villany rezsó ára jóval kedvezőbb, mint a hordozható indukciós főzőlapé, ezért is népszerű termékek még napjainkban is. Az egy vagy két edény számára alkalmas indukciós főzőlap viszont esztétikus, energiatakarékos, könnyen szabályozható és csak egy konnektor szükséges a működéséhez. Ha a sütésről sem szeretnénk lemondani, az elektromos főzőlappal és villany sütővel rendelkező kompakt készülék, az ú. n. minikonyha biztosan elnyeri tetszésünket.
A Praktiker főzőlap kínálatában mindenki megtalálja a kedvére való megoldást. Tekintse meg termékeinket!