Bár a mélyhűtés egyszerű műveletnek tűnik, mégis sokféle praktika és megoldás segítheti a gyorsabb, tartósabb és praktikusabb fagyasztást. Ebben nyújtunk most segítséget pár hasznos ötlettel és jótanáccsal.
Vásárlási tanácsok röviden
A fagyasztó kiválasztásánál számoljunk 50l/fő űrtartalom-igénnyel. Ne feledjük, az üresen álló fagyasztó sokkal több energiát fogyaszt, mint telepakolt társa. Tipp: ennek ellensúlyozására töltsük fel valamilyen térkitöltővel az üres helyet a fagyasztóban.
A 100 literes fagyasztószekrényben körülbelül 60-70 kg árut lehet fagyasztva tartani, így e két adat ismeretében könnyedén kiszámítható, hogy mekkora ládát kell megvásárolnunk. Emellett természetesen érdemes az energiaosztályát is megvizsgálni. Vásárlás előtt a befoglaló méreteket is jegyezzük fel, vagyis precízen mérjük ki a helyét, mert nincs annál lehangolóbb élmény, mint amikor a kiszállításkor derül ki, hogy bizony kevés a hely.
Hova helyezzük el a fagyasztóládát?
Próbáljuk meg úgy elhelyezni a hűtőládát, hogy száraz és hűvös helyen állhasson, mert a nedvesség nem tesz jót a gépnek, valamint az energiafogyasztás is jócskán csökkenthető egy hűvösebb helységben, hiszen kevesebb energia kell a szekrény alacsony hőmérsékleten tartásához.
Fagyasztási tippek
- Az optimális hőmérséklet fagyasztószekrényben és ládában egyaránt – 18 fok.
- Üveget és műanyag palackokat ne tegyünk a fagyasztóba, mert a fagyás során a térfogatnövekedéstől szétrepedhetnek.
- Minden csomagba tegyünk vastagabb kartonra vagy műanyag kártyára alkoholos filccel felírt dátumot, és a csomag tartalmát jelző feliratot. Összefagyva szinte lehetetlen felismerni a különböző húsokat, valamint a fagyasztás ellenére is tisztában kell lennünk a dátumokkal, hogy mikor került be a fagyasztóba a hétvégi horgászat során kifogott ponty. Érdemes egy táblázatot vezetnünk papír vagy digitális alapon, így átláthatóvá válik az egész fagyasztó, és láthatjuk, mi az, amit már fel kellene használnunk.
- A gyümölcsféléket lehetőség szerint vákuumcsomagolásba csomagoljuk, és előre próbáljuk meg laposra alakítva csomagolni. Az így egymásra rakott csomagok nehezebben fagynak össze.
- Kisebb adagokra porciózva fagyasszunk, így egy étkezéshez nem kell kiolvasztanunk a szükséges mennyiség többszörösét felesleges.
- Próbáljuk meg úgy pakolni a fagyasztóládát, hogy legfelül legyenek a legrégebben lefagyasztott élelmiszerek, hogy azokat tudjuk legelőször felhasználni.
- A zöldségeket érdemes úgy lefagyasztani, ahogy majd a későbbiekben felhasználjuk: aprítva, karikázva, gyalulva. Állaguk megőrzése érdekében a zöldségeket érdemes fagyasztás előtt blansírozni.
- Áramszünet esetén semmiképpen se nyitogassuk a fagyasztó ajtaját, mert jelentősen csökken az áram nélkül átvészelhető időtartam!
- Évente legalább egyszer, lehetőleg télen, takarítsuk ki a fagyasztóládát, de többször is ellenőrizzük, és ha a jégvastagság eléri az 1 cm-t, akkor jégtelenítsünk, mert nagyban rontja a hűtési hatékonyságot. A tisztítás után érdemes glicerinnel kikenni a fagyasztó belső falát mert ez lelassítja a dérképződést.
Mi meddig áll el a fagyasztóban?
Húsos ételek: 3 hónap
Tojástermékek: 12 hónap
Készételek: 3 hónap
Felvágott, virsli: 2 hónap
Nyers egész baromfi: 12 hónap
Levesek: 3 hónap
Nyers vadhúsok: 12 hónap