Az otthoni serpenyőkészletből nem hiányozhat a grillserpenyő, hiszen mennyei, szaftos és ellenállhatatlan ételeket készíthetünk benne a vendégeinknek. A grillserpenyő használatával télen vagy rossz időben sem kell lemondani a grillezés izgalmairól, ugyanis beltéren is könnyen és gyorsan megteremthetjük az igazi kerti sütögetés élményét! Néhány hasznos trükkel és praktikával pedig könnyen a grill ételek királyaivá válhatunk!
Kezdjük is a legelején! Mire is való pontosan a grillserpenyő? A grillserpenyők használatával gyakorlatilag a faszenes grillen sült húsok és zöldségek látványát és ízét másolhatjuk le - persze egy kis túlzással fűszerezve.
Ezeket a grillserpenyőket kifejezetten beltéri használatra fejlesztették ki, így rossz idő esetén is könnyen készíthetünk isteni grill ételeket. Gáz- és elektromos tűzhelyen egyaránt használható, bizonyos darabok pedig akár indukciós főzőlapon is működnek. Persze, ha szeretnénk, akár kültéren is használhatjuk: legyen szó akár gázgrillről, elektromos vagy faszenes verzióról, mindegyikkel kompatibilis.
A grillserpenyő különlegessége a kialakításában és az anyagában rejlik. A serpenyő alján speciális bordázott felületet található, amely gyakorlatilag a grillrács hangulatát és funkcióját idézi meg. A barázdák által a levegő megfelelően áramlik a serpenyőben, illetve az ételek egyenletesen sülnek. A grillserpenyőben való sütés során a kerti grillhez nagyon hasonló módon készíthetjük el az ételeket: a füstös ízt persze teljes mértékben nem lehet reprodukálni, de szinte majdnem ugyanolyan élményben lehet részünk.
A grillserpenyők piacán rengeteg típus kapható: anyagban, formában, méretben teljesen eltérőeket találhatunk. Nehéz kiválasztani a legjobbat, hiszen mindenki számára más szempontok a legfontosabbak. Most megmutatjuk, hogy milyen lehetőségek közül válogathatunk!
Manapság kiváló minőségű alumínium, illetve öntöttvas serpenyőket készítenek. Az alumínium változat tapadásmentes anyaggal van bevonva, sokkal könnyebb és jelentősen olcsóbb megoldást nyújt a grillezés imitálására. Ráadásul használat után akár mosogatógépben is tisztítható.
Az öntöttvas serpenyő a hagyományosabb vonalat képviseli: rendkívül masszív, nehéz és használata sokkal több odafigyelést igényel. Azonban jóval magasabb hőmérséklet teremthető benne, ezáltal jobban hasonlít a szabadtéri grillsütők által készített ételekre is. Habár jóval drágább, felettébb strapabíró változat, nem kopik és nem karcolódik, így a vásárlást követően akár egy egész életen át hű társunk maradhat.
A grillserpenyők között általában kerek, ovális és szögletes változatok érhetőek el. A szögletes formák a legnépszerűbbek és a legtágasabbak, azonban a formának nincs akkora jelentősége a funkciót tekintve.
A méretre viszont annál inkább érdemesebb odafigyelni, hiszen minél szélesebb a grillserpenyő, annál nagyobb adag étel készíthető benne. A legtöbb helyen általában 26 és 36 centiméter közötti átmérővel rendelkező serpenyőket találunk, persze kifogható kisebb és nagyobb méret is. Egy 30 centiméter átmérőjű példány már ideális több emberre való főzéshez is.
A továbbiakban az öntöttvas grillserpenyők tudnivalóit vesszük sorra, mert ezek a klasszikus darabok speciális karbantartást igényelnek.
Az öntöttvas grillserpenyő használata előtt fontos, hogy megfelelően előkészítsük a serpenyőt. Az edény a gyártás során egy speciális védőbevonatot kapott, ami megakadályozza a rozsdásodást. Ezt a védőréteget, illetve a szennyeződéseket mindenképpen el kell távolítani a legelső főzés előtt.
Szerencsére egyáltalán nem bonyolult műveletről van szó. Először is víz és valamilyen súrolóeszköz segítségével el kell távolítani a védőbevonatot, majd a szennyeződéseket le kell égetni a serpenyőről. A grillserpenyő belső részét olajjal be kell kenni és körülbelül 15 percen át hevíteni a tűzhelyen. Miután az edény langyosra hűlt egy papírtörlővel alaposan át kell dörzsölni, ezt többször meg kell ismételni, ugyanis a papírtörlőnek a végén teljesen tisztának, szennyeződésmentesnek kell lennie.
Az öntöttvasból készült serpenyőkben nagyon magas hőmérsékleten süthetjük meg az ételeket, mivel nagyon jól át tudnak forrósodni. Akár zsiradék nélkül is használhatjuk: szárazon fokozatosan fel kell melegíteni, majd ha teljesen átforrósodott, akkor mehetnek bele a különböző grillserpenyős ételek, például a pácolt csirkecomb, a gomba vagy akár a hal is szuper finom lesz benne. Nem kell megijedni attól, ha először az alapanyagok leragadnak a serpenyőben, mert egy idő után, gond nélkül meg lehet majd őket fordítani.
Vannak akik arra esküsznek, hogy a grillserpenyőt a használat előtt nagyon vékonyan egy kis olajjal be kell kenni, lényegében a zsiradékot egy papírtörlővel be kell dörzsölni a vasba. Ha ez megvan, akkor utána kezdődhet a sütés-főzés a fenti módon.
Az ételek sütése az öntöttvas edényben hatalmas gőzzel és magas hővel jár, emiatt a főzés elején érdemes elindítani a szagelszívót, vagy kinyitni egy ablakot.
Az öntöttvas grillserpenyő tisztítása és tárolása egy kicsit különlegesebb bánásmódot igényel, mint egy sima edényé. Nem kell azonban megijedni, mert semmi egetrengető feladatról nincs szó.
A használat után a ráégett ételmaradékokat óvatosan le kell kaparni a serpenyőről, majd egyszerűen langyos vízzel átöblíteni, végül pedig a tűzhely felett néhány perc alatt megszárítani. Ha esetleg elsőre nem sikerül leszedni az odaégett maradványokat, akkor érdemes megtölteni vízzel a serpenyőt és azzal együtt újra felforrósítani, így minden letapadás és a lerakódás könnyen feloldódik. Semmiképp sem szabad mosogatógépbe tenni, illetve mosogatószert sem ajánlott használni a mosás során.
Nagyon fontos, hogy alaposan megszárítsuk az edényt, mert ha vizes marad könnyen rozsdásodhat. Ha hosszabb ideig nem fogjuk használni a serpenyőt, akkor a rozsda kialakulásának elkerülése és a minőség megőrzésének érdekében érdemes egy kevés olajjal bedörzsölni az edény alját.
A grillserpenyős receptek gyakorlatilag végeláthatatlanok: bármilyen húst, zöldséget, halat, de akár gyümölcsöt is megsüthetünk az edényben. Bátran próbáljuk ki a grillezett lazacot, a joghurtos csirkemellet, a BBQ húsgombócot vagy a grillezett kukoricát, cukkinit és padlizsánt. Az ételeknek csak a képzelet szab határt!